BENEFITY, KTORÉ VÁM PRINÁŠA OUTDOOROVÝ ŠPORT NORDIC WALKING

Benefity, ktoré Vám prináša outdoorový šport Nordic Walking

Ak chcete zhodiť pár kíl, zvýšiť si kondíciu, ochrániť svoje kĺby alebo si jednoducho užiť zábavnú spoločenskú prechádzku alebo pretek, nordic walking vám ponúka všetky možnosti a aj to ako oveľa viac precvičiť celé telo, čo vám pomôže udržať sa fit a aktívny po celý Váš život.

Ak ste v tomto neuveriteľnom zdravom športe nováčikom alebo ste len zvedaví, tu je krátky,ale nie vyčerpávajúci, zoznam pár benefitov, ktoré získate, keď začnete so severskou chôdzou.

1. Je to príjemné – a každý v tom môže byť dobrý!

Nordic walking je jednoducho dobrá chôdza, ktorá je dvojnásobne efektívna pridaním palíc a správnej techniky . Cvičenie na čerstvom vzduchu, kondícia a pohoda, schopnosť byť v ňom dobrí, aj „športový“ typ je súčasťou toho, čo robí nordic walking tak jedinečným.

2. Pomáha pri chudnutí!

Nordic walking je energeticky výživný. Je to preto, že nordic walking prináša zapojenie oveľa viac svalov ako bežná chôdza (beh) – okrem Vašich nôh je zapojený Váš hrudník, ruky, ramená, brušné svaly a ďalšie hlavné svaly. Palice vás navyše poháňajú dopredu, čo vám pomáha chodiť rýchlejšie, zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu a míňa energiu.

3. Posilňuje Vaše svaly a pomáha Vám udržiavať vaše kosti silné

Svaly potrebujú pracovať, aby zostali v dobrej kondícii a nordic walking funguje na viac ako 90%                   z nich. Odporúčame nordic walking ako aktivitu na posilnenie svalov a kostí a rovnováhu. Posilňuje vaše nohy, tvaruje ruky, spevňuje chrbát a jadro. Pridaná hodnota palíc tiež pomáha zlepšovať zdravie a silu kostí.

4. Chráni vaše bedrové a kolenné kĺby!

Naši walkeri/ky s boľavými bedrami alebo kolenami nám často hovoria, ako im pomohol nordic walking na zmiernenie stresu v dolnej časti tela. V skúške porovnávajúcej sily na kĺby pri nordic walkingu a bežnej chôdzi po rovine došlo k celkovému zníženiu šmykových a tlakových síl na bedrové a kolenné kĺby k 28 % zníženiu šmykovej sily v kolene. Neboli to len bedrá a kolená, prospelo to aj chrbtici a členkom. Zlepšené držanie tela vďaka severskej chôdzi, ako aj odľahčenie spodnej časti tela pomocou palíc, má obrovské výhody pre vaše kĺby.

5. Posilňuje vaše srdce a pľúca a prospieva ľuďom s astmou!

Nordic walking vám zvýši tep o veľa viac ako bežná chôdza. Výskum ukázal zvýšenie tepu až o 33 úderov viac za minútu ako pri chôdzi bez palíc. Kráčate rýchlejšie a používate viac svalov. Výhody severskej chôdze pre vaše srdce a pľúca sú zreteľné. Okrem iného pomáha znižovať krvný tlak, znižuje riziko srdcových ochorení a cukrovky 2. typu a udržuje vaše tepny čisté.Astmatici, ktorí začali s nordic walkingom, zaznamenali veľké zlepšenie.

6. Zvyšuje váš krvný obeh!

Každé cvičenie na dostatočne intenzívnej úrovni, zlepšuje krvný obeh, pretože zvyšuje rýchlosť, ktorou sa krv pumpuje do tela. Táto technika podporuje aktívne chodidlá, švih paží a stláčanie        a otváranie rúk okolo palíc čo podporuje krvný obeh, najmä účinný návrat krvi späť do srdca. Nordic walking Vám môže výrazne zvýšiť kondíciu.

7. Zlepšuje vašu lymfodrenáž!

Lymfatický systém je nesmierne dôležitý. Pomáha nás chrániť pred infekciami a chorobami a je dôležitou súčasťou nášho imunitného systému. Zhluky lymfatických uzlín máme po celom tele, vrátane podpazušia, a najmä nordic walking pomáha správnemu fungovaniu tým, že kladie dôraz na správne držanie tela, správne dýchanie a kývanie rúk.

8. Prináša duševnú pohodu!

Severská chôdza pomáha znižovať stres a úzkosť a je ešte efektívnejšia, ak sa vykonáva v prírode. Žiadne prekvapenie, že práve športovanie v prírode je vnútorne harmonizujúce pre ducha. Nordic walking nie je len pre jednotlivca, je to aj spoločenská aktivita, ktorá tvorí priateľstvá a zlepšuje náladu.

9. Navštívte nové miesta!

Či už ide o nové parky a prechádzky v okolí alebo výlety do vzdialenejších oblastí, nordic walking je bránou na objavovanie. Palice poskytujú oporu a technika podporuje dobré držanie tela, čo vám dáva sebavedomie a výdrž na zvládnutie výziev, o ktorých ste si nikdy nemysleli, že sú možné.

Nie každý šport vyhovuje každému, ale chôdza je pevne zakorenená v našej DNA a severská chôdza nám pridáva k nej nezanedbateľné benefity.